0727 850 017

Informatii, programari, contracte

Ce vei face la batranete?

De cate ori ai auzit intrebarea „Ce vei face la batranete?” si ai raspuns razand ca „Nu mai apuc eu pensia!„?

Cum ar fi …

Sa facem impreuna un exercitiu de imaginatie: cum ar fi sa avem o mobilitate mai scazuta (adica sa ne deplasam mai greu), sa nu mai putem duce bagaje mari, chiar sa nu mai putem conduce masina. Cum ar fi sa urcam cu greutate scarile (pentru unii dintre noi este greu si in prezent, fie din cauza fumatului, fie din cauza sedentarismului sau a obezitatii)? Dar sa nu mai poti face o baie in cada?

Cum ar fi ca pentru orice problema in casa sa trebuiasca se chemi un „meserias” si sa se dovedeasca a fi neserios? Cu familia sau prietenii nu prea te intelegi, vorbiti rar, doar la ocazii (Paste, Craciun, zile de nastere). Si asta pentru ca de fiecare data ai ceva de reprosat, trebuie sa le spui ca tu ai fi facut cu totul altfel, mult mai bine, asa ca nu prea poti apel la ei pentru o mana de ajutor. Nici cu vederea sau auzul nu mai stai asa de bine, nu prea mai poti citi, la televizor nu ai ce sa vezi, in cazul in care mai poti.

Ce sa mai zicem de partenerul de viata, parca face totul pe dos ca sa te enerveze si sa iti strice fiecare zi ce a mai ramas?

 

Cum este

Ei bine toate aceste lucruri se intampla in realitate cu marea majoritate a oamenilor ajunsi la batranete, nu sunt doar exercitii de imaginatie sau nuvele fantastice bine scrise de condeie pricepute. Daca ne oprim putin din goana catre nicaieri, din viteza ametitoare cu care doar avem impresia ca rezolvam probleme vom avea ocazia sa descoprim toate acestea in jurul nostru. Exista la parinti, la bunici, la vecini ori la bunicii prietenilor nostri (da, inca ii mai avem, nu am ajuns in faza moroconoasa in care ii indepartam incet si sigur).

 

Ce-i de facut

Desigur, o mare parte din cele de mai sus se afla in puterea noastra sa le eliminam din batranetea noastra. Discutand cu rezidentii caminului nostru si bazandu-ne pe observatii si experienta personala am alcatuit un set de 7 masuri care se pot implemeta usor, in timp, pentru o batranete mai linistita, mai confortabila.

  1. Trebuie sa iti asigur un venit stabil, constant si suficient
  2. Achizitioneaza bunuri de folosinta indelngata de calitate in perioada activa a vietii (electrocasnice, mobila, etc.)
  3. Educa-te continuu, invata lucruri noi, in special ceea ce tine de tehnologie (e pacat sa nu stii sa folosesti un smartphone sau o tableta)
  4. Fa-ti prieteni si mai ales pastreaza-i, straduieste-te sa ai cat mai multe interactiuni placute cu ei
  5. Diversifica-ti activitatile din timpul liber astfel incat sa iti descoperi cat mai multe pasiuni; vei avea nevoie sa-ti umpli timpul cu ele
  6. Ai grija de relatia cu copiii tai, ai grija de intreaga familie
  7. Nu iti neglija sanatatea, ai grija la alimentatie, evita cat poti de mult daunatorii – sarea, zaharul, grasimile, excesul de alcool