Boala Parkinson este a doua cea mai raspandita boala degenerativa neurologica din Romania, dupa dementa si se manifesta dupa varsta de 50 de ani.
Ce este boala Parkinson?
Boala Parkinson este determinata de distrugerea celulelor neurale responsabile de producerea dopaminei. Dopamina este un neurotransmitator produs in creier ce permite controlarea miscarilor. Distrugerea sau afectarea acestei zone din creier nu are in prezent o cauza cunoscuta. Desi apare in general intre 50 si 70 de ani, tendinta generala este de scadere a varstei de aparitie, fiind diagnosticate persoane in jur de 40 de ani.
Simptomele bolii Parkinsin
Fiind o boala degenerativa, simptomele apar discret in viata bolnavului si continua sa creasca in intensitate pe masura evolutiei bolii. Principalele 3 simptome sunt:
- tremorul – miscarea necontrolata a mainii, bratului, barbiei ori piciorului care se manifesta in stare de repaus sau stress. Acestea inceteaza in momentul unor miscari active si in timpul somnului.
- rigiditatea – cresterea rezistentei la mobilizarrea muschilor
- bradikinezia – miscari lente, incetinite, reducerea amplorii miscarilor
Alte simptome ale bolii pot fi: tulburari ale somnului, salivatie abundenta, voce diminuata si monotona, probleme de vorbire, constipatie, incontinenta urinara. In stadiile avansate poate aparea instabilitatea posturala – tulburari de echilibru si coordonare, iar in unele cazuri poate aparea si dementa.
Tratamentul bolii Parkinson
Desi nu este o boala curabila, exista scheme de tratament care atenueaza simptomele, asigurand batranului un mod de viata confortabil.
Tratamentul neuroprotector are rolul de a incetini pierderea neuronilor ce produc dopamina. In prezent nu exista studii care sa demonstreze eficienta acestuit tip de tratament.
Tratamentul simptomatic medicamentos consta in administrarea unor medicamente ce reduc simptomele bolii. Schema de tratament medicamentos difera in functie de stadiul bolii. In general medicamentele devin ineficiente in controlarea simptomelor dupa o perioada de cativa ani, cca 5-6. In plus, majoritatea manifesta efecte secundare, unele notabile. Din aceste motive, tratamentul medicamentos este amanat cat mai mult cu putinta.
Tratamentul chirurgical consta in distrugerea unor zone din creier pentru reducerea simptomelor principale ale bolii. Distrugerea unei parti a talamusului poate reduce tremorul, iar lezarea unei parti din lobus pallidus produce o ameliorare semnificativa a celor 3 simptome principale. Aceste metode de tratament sunt in general evitate datorita complicatiilor frecvente: tulburari de vorbire, tulburari cognitive. Lezarea chirurgicala a tesuturilor neuronale a fost inlocuita cu stimularea electrica a unor zone din creier cu ajutorul electrozilor.
Kinetoterapia si logopedia sunt terapii auxiliare in boala Parkinson, acestea contribuind la ameliorarea simptomatologiei si imbunatatirea calitataii vietii batranului.
Surse articol: Wikipedia, MayoClinic, MedicalNesToday