0727 850 017

Informatii, programari, contracte

Bolile batranetii: hipertensiunea arteriala

Tensiunea arteriala reprezinta presiunea sangelui din arterele corpului uman datorita contractiilor (batailor) inimii si determina circulatia sangelui in organism. Hipertensiunea arteriala reprezinta valorile mai mari decat limitele considerate normale.

Masurarea presiunii sangelui se face in doua momente: la contractia ventriculului – presiunea maxima sau sistolica si la repaus – presiunea minima sau diastolica. In functie de momentul masurarii tensiunii arteriale (repaus, activitate fizica, activitati obisnuite) putem avea diferite valori ale acesteia. Din punct de vedere medical tensiunea de referinta este cea masurata la repaus.

Ce este hipertensiunea arteriala?

Hipertensiunea arteriala este considerata orice valoare masurata in repaus aflata peste 140 mmHg (mm coloana mercur) pentru presiunea maxima si peste 90 mmHg pentru presiunea minima. Pentru stabilirea acestui diagnostic se vor face masuratori succesive, in diferite momente ale zilei, la intervale de timp intre masuratori. Masurarea unei valoare crescute la un moment dat nu este suficienta pentru stabilira diagnosticului HTA (hipertensiune arteriala).

Nu se cunoaste o cauza exacta pentru aparitia HTA esentiala, insa au fost identificati o serie de factori ce contribuie la aparitia acesteia:

 • factori ereditari
 • factori vasculari
 • stari emotive repetitive
 • tulburari suprarenale
 • regim alimentar hipercaloric
 • exces de sare in alimentatie

O mica parte din cazuri apar din cauze renale, endocrine, anomalii ale aortei, scaderea elasticitatii aortei (in special la varstnici), diverse afectiuni cerebrale sau cauze congenitale si este cunoscuta drept HTA secundara. Aceasta reprezinta doar 10% din bolnavii de hipertensiune.

Simptome hipertensiune arteriala

Simptomele hipertensiunii arteriale depind de stadiul bolii, de personalitatea bolnavului, prezenta altor afectiuni, daca este esentiala sau secundara. printre simptome se pot intalni:

 • dureri d ecap (uneori mai intense dimineata
 • ameteli
 • vajaieli in urechi
 • senzatie de deget mort
 • aparitia unor puncte luminoase/intunecate in spectrul vizual
 • sangerare nazala

De cele mai multe ori evolutia bolii este asimptomatica, multi bolnavi nici nu stiu ca sufera de HTA, motiv pentru care este recomandata masurarea tensiunii cel putin o data pe an.

Importanta diagnosticarii HTA

Netratarea hipertensiunii arteriale esentiale favorizeaza aparitia aterosclerozei, a complicatiilor cardiace, a accidentelor cerebrale, a stenozelor de carotida sau a artritei. S-a observat statistic ca cei care au suferit un infarct miocardic au avut in trecut HTA si ca jumatate din persoanele hipertensive au cardiopatie ischemica. In jur de 2% dintre hipertensivi mor de boli de inima si cca 20% din cauza hemoragiilor sau infarctului cerebral.

Suprapunerea cu alti factori de risc – fumat, obezitate, tulburari d emetabolism, uricemie crescuta va grabi evolutia aterosclerozei catre hipertensiune arteriala. Cresterea presiunii minime reprezinta un pericol la depasirea pragului de 105-110 mmHg prin influenta pe care o are asupra arterelor.

Tratament pentru hipertensiunea arteriala

Tratamentul difera de tipul HTA, in cazul celei secundare se trateaza cauza – corectarea anomaliilor arteriale, excizia tumorilor suprarenale sau hipofizare. Aceasta abordare poate vindeca hipertensiunea arteriala secundara.

In cazul HTA esentiala se intervine cu medicatie hipotensoare pentru corectarea tensiuni, adoptarea unui regim dietetic pentru impiedicarea cresterii tensiunii. Dozajul medicamentelor este stabilit de catre medic, iar tratamentul se continua si dupa aducerea tensiunii la valori normale. Intreruperea brusca a medicatiei poate duce la cresteri importante ale tensiunii si poate avea urmari (accidente vasculare, etc.). Tratamentul pentru HTA este unul de durata, care trebuie urmat cu rigurozitate, la fel si regimul dietetic si de viata, pentru cresterea eficientei medicatiei.

Tratamentul medicamentos in HTA este eficient, statistic s-a constatat reducerea numarului de decese din cauza compliacatiilor HTA la bolnavii sub medicatie, comparativ cu cei fara tratament.

Regimul dietetic alimentar se refera la reducerea sarii si grasimilor din alimentatie, evitarea bauturilor alcoolice, cafea in cantitati moderate. Regimul de viata consta in realizarea unui echilibru atat fizic cat si psihic. Trebuie evitat sedentarismul, alternarea perioadelor active cu cele de repaus, evitarea eforturilor fizice intense, a starilor de agitatie, a insomniilor, a expunerilor prelungite la soare, a bailor reci. Nu in ultimul rand, trebuie renuntat complet la fumat.

Cu exceptia unor cazuri specifice, indicate de medic, nu exista restrictii privind calatoriile cu avionul ori conducerea autovehiculelor.


Abordarea HTA in Camin batrani Sf. Dumitru

Rezidenta permanenta in Camin batrani Sf. Dumitru asigura prezenta celor 3 piloni de sprijin pentru un senior afectat de hipertensiunea arteriala: medicatia, regimul dietetic si regimul de viata. In centrul de ingrijire batrani Sf Dumitru sunt efectuate controale medicale periodice pentru verificarea evolutiei, iar tratamentul medicamentos este administrat riguros. Mesele servite au in vedere o dieta sanataoasa, fara exces de sare, cu continut redus de grasimi, echilibrat in aportul de calorii. Acest stil de alimentatie este benefic tuturor rezidentilor, dar mai ales celor care sufera de HTA. Prin eliminarea grijilor legate de „ziua de maine” dispare una din sursele de stres, mediul este unul partial controlat, riscul supararilor, enervarilor este destul de scazut. Curtea generoasa ofera spatiu pentru activitati fizice moderate, precum o plimbare, dar si pentru repaus la umbra copacilor, ferindu-se de expunerea prelungita la soare.

Surse articol: Wikipedia, MayoClinic, MedicalNewsToday