0727 850 017

Informatii, programari, contracte

Problemele batranetii: sociale, economice si de sanatate

Batranetea – cunoscuta ca si varsta a treia este o etapa normala in viata fiecaruia dintre noi, luminata si imbogatita de copii si mai ales nepoti vine si cu o serie de probleme din sfere variate: sanatate, sociale, economico-financiare.

Dependenta sociala

Problemele sociale al batranetii sunt accentuate si amplificate de stereotipuri: „toti batranii sunt la fel„, „batranii sunt neproductivi„, „cei mai mari consumatori de servicii medicale„. Si multe altele care ii prezinta drept neputinciosi, bolnavi si neajutorati, desi in realitate persoanele in varsta au grija de membrii ai familiei cu dizabilitati ori de copii, participand activ la educatia acestora. Cel mai des utilizat termen atunci cand se face referire la batrani este „incapacitate”, fie ca este vorba de cea fizica, fie de cea psihica. Din aceste considerente se nasc discriminarile si prejudecatile, mergand pana la marginalizarea persoanelor in varsta.

In ultima perioada de timp familia a suferit o transformare structurala de la familia traditionala, structurata pe mai multe generatii la tipul de familie nucleara. Cauza principala sunt schimbarile aparute in viata noastra ca urbanizarea si industrializarea dar si a dorintei tinerilor de a-si intemeia propria familie, de a se gospodari singuri. Bineinteles ca aceasta transformare a accentuat inrautatirea conditiei persoanelor in varsta, mai ales in Romania unde multe se confrunta cu probleme economice, dar si prin reducerea rolului si partciparii acestora la activitatile familiei ce a determinat izolarea lor.

Dar, pana la urma ce inseamna dependenta sociala?

Dependenta este o stara in care se gasesc persoane ce au nevoie de asistenta sau ajutor pentru satisfacerea nevoilor primare, fie din cauza starii de sanatate fizica sau psihica, fie din cauza insuficientelor de ordin material. Dependenta se manifesta atunci cand o persoana nu poate (lipsa fortei), nu vrea (lipsa vointei) sau nu stie (lipsa cunostintelor) sa-si indeplineasca singur, fara ajutorul altei persoane actiuni care sa-i satisfacerea nevoilor sale la un nivel acceptabil.

Starea de dependenta – necesitatea de a fi ajutat/ingrijit de o alta persoana creeaza varstnicului un handicap social, problema ce il impiedica sa fie intergrat in societate sau familie. Una din consecinte este institutionalizarea acestuia intr-un camin de batrani sau chiar spital, in functie de nivelul de dependenta.

Starea de sanatate

Sanatatea nu inseamna doar absenta bolilor, ci este o stare de bine fizic, mental si social, in care necesitatile sunt satisfacute autonom. Persoanele in varsta sunt mai predispuse la dezvolatrea unei afectiuni, contactarea unei boli fata de cele mai tinere. Practic peste varsta de 65 de ani o persoana din doua nu mai este sanatoasa si probabil are nevoie de ingrijiri medicale sau chiar spitalizare.

Tot varsta inaintata aduce si manifestarea tardiva, atipica sau silentioasa a bolilor, respectiv descoperirea in stadii avansate, reducerea perceptiei dureroase si a raspunsului imun sau absenta manifestarilor clinice. Cele mai frecvente afectiuni ale batranilor sunt:

  • cardiovasculare – hipertensiune, aritmie, cardiopatii
  • hematologice – leucemie, macroglobulinemie, anemie
  • digestive – hernie hiatala, diverticuloza
  • endocrinologice – diabet zaharat, tireotoxicoza
  • neurologice – aterocleroza, dementa, boala Parkinson
  • oftalmologice – glaucom, cataracta
  • locomotorii – osteoporoza, poliartroza, guta
  • dermatologice – cheratoza, veruci

In Romania, componenta sanatatii este una destul de predominanta, poate cea mai grava ce afecteaza calitatea vietii persoanelor de varsta a treia. Aceasta deoarece majoritatea nu isi pot achizitiona medicamentele necesare, uneori nu respecta prescriptiile medicale si recurg la solutii alternative care nu dau rezultate.

Problemele economico-financiare

Faptul ca in societatea actuala polarizarea bogatiilor este intr-o continua crestere nu mai este o noutate. Pozitionarea sociala din punct de vedere a veniturilor se pastreaza si la batranete, astfel ca cei saraci in tinerete ajung mai saraci la batranete. Pentru majoritatea persoanelor de varsta a treia principalul venit il reprezinta pensia si alte ajutoare sociale. Mai pot exista salarii si alte drepturi asimilate salariilor pentru cei care mai pot munci, iar o mica parte pot avea un mix de venituri din chirii, dividende, drepturi comerciale si altele.