0727 850 017

Informatii, programari, contracte

Dificultati in ingrijirea bolnavilor de dementa

Despre ce este dementa si cum se manifesta am relatat in acest articol, fara a aprofunda provocarile pe care le ridica aceasta boala. Fiind o boala degenerativa, ingrijirea bolnavilor de dementa devine din ce in ce mai dificila, pe masura ce boala progreseaza.

Tratamentul dementei

Tratamentul de intretinere are ca principal obiectiv mentinerea pacientului in siguranta, in propriul domiciliu, cat mai mult timp posibil. Cea de-a doua componenta a tratamentului consta in asigurarea suportului necesar membrilor familiei pentru mentinerea functiei mentale cat mai mult timp posibil.

Tratamentul medicamentos este alcatuit dintr-o paleta larga de inhibitori de colinesteraza, antidepresive. La acestea se adauga medicamente ce trateaza anxietatea, agresivitatea, starile de agitatie sau halucinatiile. Consultatiile periodice la medicul specialist sunt necesare si fac parte din monitorizarea si evaluarea eficientei tratamentului.

Pentru cresterea nivelului de siguranta in locuinta trebuie efectuate unele modificari, cum ar fi instalarea de balustrade in cabina de dus. O alta masura pentru stimularea memoriei consta in plasarea post-it-urilor colorate, cu desene sugestive. Acestea vor reaminti bolnavului pozitionarea diverselor obiecte, o vor indruma catre baie, bucatarie ori alt loc din casa. Lista completa a masurilor ce trebuiesc luate pentru ingrijirea bolnavilor de dementa se regaseste mai jos, in acest articol.

Manifestarile dementei in stadiile avansate

Pe masura ce trece timpul, manifestarile dementei evolueaza, apare declinul memoriei, sunt afectate negativ gandirea si rationamentul. Functia executiva – conceperea si indeplinirea planurilor va avea de suferit, bolnavul nemaireusind sa-si finalizeze actiunile. Apoi urmeaza manifestarile comportamentale, persoana putand deveni agitata, furioasa sau chiar agresiva. Nu rare sunt cazurile in care bolnavul se pierde in drumul spre locuinta si rataceste pe strazi.

Ritmul in care avanseaza dementa difera de la persoana la persoana, unii bolnavi putand fi stabili perioade ce merg de la cateva luni la cativa ani. Factorii declansatori si bolile asociate (boli cardiace, diabet zaharat) au o influenta majora in evolutia bolii. Speranta de viata a bolnavilor de dementa este mai mica in comparatie cu persoanele de aceeasi varsta ce nu sufera de boala.

Ingrijirea bolnavilor de dementa la domiciuliu

Aceasta activitate presupune o munca de echipa, echipa formata din membrii familiei si specialisti din domeniul medical. Pe langa actiunile intreprinse in vederea asigurarii unui mediu sigur si confortabil pentru bolnavul de dementa, familia trebuie sa asigure si sustinerea emotionala a acestuia. Chiar momentul stabilirii diagnosticului este unul dificil pentru cel afectat, deoarece declanseaza emotii puternice de furie, teama, anxietate. Consilierea profesionala ajuta la acceptarea diagnosticului si intocmirea planurilor de viitor, cum ar fi organizarea activitatilor cotidiene. In masura in care este posibil, bolnavul poate participa la sedinte de consiliere, intalniri ale grupurilor de suport, frecventarea centrelor de zi specializate in ingrijirea bolnavilor de dementa.

Persoanele ce asigura ingrijirea bolnavilor de dementa vor resimti aceasta activitate ca epuizanta fizic si emotional, de aceea trebuie sa aiba in primul rand grija de ei insisi. Trebuie sa-si ingrijeasca propria sanatate, sa mai ia pauze, sa mai dedice timp propriei persoane pentru a reusi pe termen lung asigurarea unei ingrijiri corespunzatoare.

Masuri ce trebuiesc luate pentru o ingrijire corespunzatoare a bolnavilor de dementa:

 • asigurarea unui mediu sigur, cu camere cat mai libere, cai de acces largi
 • blocarea accesului la cutite, substante periculoase sau toxice prin incuierea acestora
 • schimbarea covoarelor cu unele mari care sa previna alunecarea sau impiedicarea bolnavului
 • montarea de balustrade in baie si a altor elemente ajutatoare
 • asigurarea unei iluminari corespunzatoare si continue, mai ales in perioada noptii
 • asigurarea unei alimentatii corespunzatoare prin introducerea unor gustari suplimentare intre mese
 • felurile de mancare se vor servi pe rand; situatia in care bolnavul trebuie sa aleaga ce mananca va crea confuzie pentru acesta
 • mancarea servita trebuie adaptata capacitatii acestuia de a se folosi de tacamuri (lingura, in special); ar trebui sa poata fi servita direct cu mana daca nu se pot utiliza tacamuri
 • trebuie evitata atipirea, picotirea in timpul zilei, mai ales daca mentinrea in stare treaza nu creeaza alte probleme (stari de agitatie, etc.)
 • seara nu se servesc alimente sau bauturi care contin substante excitante; sunt recomandate fie un ceai cald, fie un pahar de lapte cald pentru efectul lor de relaxare
 • pentru diminuarea efectelor incontinentei (fie urinara, fie fecala) se recomanda stabilirea si respectarea unui program de folosire a toaletei, de obicei la interval de 2 ore; in cazul in care bolnavul nu mai poate ajunge la toaleta se vor folosi scutece absorbante
 • se vor folosi marcaje vizuale pentru indicarea diverselor locuri din casa – toaleta, baie, bucatarie atunci cand bolnavul nu mai are capacitatea de a intelege cuvintele

Ingrijirea bolnavilor de dementa in camin batrani

Toate aceste probleme si masurile ce trebuiesc luate fac dificila ingrijirea bolnavilor de dementa la domiciliu de catre membrii familiei sau alte persoane angajate. Este posibil ca familia sa fie nevoita, mai ales in stadiile finale ale bolii, sa aleaga solutia internarii bolnavului in centre specializate de ingrijire, cum ar fi caminul de batrani. Adoptarea acestei solutii poate fi si temporar, pentru o anumita perioada de timp necesara depasirii starii de epuizare fizica si psihica sau rezolvarii unor chestiuni proprii.

Avand in vedere caracterul progresiv al dementei, este posibil ca persoana de ingrijire sa fie depasita de situatie: aparitia comportamentelor incontrolabile sau violente, incapacitatea de a se deplasa, aparitia altor afectiuni medicale. Ingrijirea la domiciliu poate deveni imposibila pentru persoana de ingrijire in mai multe aspecte: fizic, emotional sau financiar (imposibilitatea de a avea un serviciu). In aceste situatii mutarea la caminul de batrani a bolnavului este una din solutiile optime, deoarece i se va putea asigura o ingrijire corespunzatoare.

La Caminul de Batrani Sf. Dumitru dispunem de personal calificat, cu experienta ce asigura ingrijirea persoanelor cu dementa si alte afectiuni medicale asociate. Acestia cunosc manifestarile bolii si inteleg nevoile bolnavilor. In componanta personalului se afla si asistenta medicala ce administreaza riguros tratamentul stabilit de catre medicul curant. In plus, starea rezidentilor din camin este evaluata periodic de catre medicul angajat, care se deplaseaza la camin.

La prima vedere poate parea mai costisitor pentru familie internarea bolnavului intr-un centru de ingrijire. Daca avem in vedere modificarile ce trebuiesc efectuate in locuinta, faptul ca cel putin o persoana va trebui sa renunte la serviciu, efortul fizic si psihic depus este posibil sa luam serios in considerare aceasta optiune.