0727 850 017

Informatii, programari, contracte

Simptomele dementei in faza incipienta

Simptomele dementei in faza incipenta ne ajuta sa recunoastem debutul bolii. Astfel lua masuri pentru incetinirea dezvoltarii, ameliorarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii batranului afectat.

Specialistii au intocmit o lista a simptomelor precoce ale dementei si modul in care trebuie sa le interpretam.

Usoare alterari ale memorie pe termen scurt

In general uitarea face parte din procesul de imbatranire. Nu ar trebui sa va ingrijoreze faptul ca uitati lucruri simple ca numele cuiva sau pretul unui obiect cumparat recent. Insa daca aceste „mici uitari” cum ar fi ceea ce v-ati propus sa faceti in cursul zilei, ori de ce ati intrat in camera, este cazul sa consultati un specialist.

Probleme in alegerea cuvinetlor potrivite

Greutatea in exprimarea gandurilor din cauza lipsei cuvintelor potrivite este un alt simnptom precoce al dementei. Este cunoscut faptul ca a comunica cu o persoana care sufera de dementa este adesea mai dificil si de o durata mai mare in comparatie cu o persoana normala.

Schimbari de moral

Schimbarile subite ale moralului pot constitui un semn pentru aparitia dementei. Acestea sunt mai dificil de recunoscut la propria persoana si mai usor de observat la ceilalti. Cele mai intalnite schimbari sunt tendintele de izolare, aparitia timiditatii sau depresia.

Impasibilitatea

Diminuarea interesului pentru activitatile preferate, indiferenta fata de membrii familiei manifestata prin scaderea timpului petrecut reprezinta alte semne timpurii ale dementei. Aceasta apatie se poate manifesta uneori si prin lipsa dorintei de a iesi din casa, lipsa dorintei de intreprinde activitati distractive.

Probleme in indeplinirea activitatilor normale

Un semnal clar al debutului dementei este reprezentat de greutatea in executarea activitatilor complexe, cum ar fi urmarea regulilor unui joc.

Confuzia

Daca dementa deja este instalata pot aparea neclaritati in gandire, lipsuri de memorie ceea ce determina bolnavul sa devina confuz, nesigur. Aceasta stare se manifesta prin modificarea interactiunii cu oamenii, probleme in alegerea cuvintelor, uitarea chipurilor oamenilor.

Simptomele precoce ale dementei ne ajuta sa identificam din timp posibilitatea aparitiei bolii si sa mergem in timp util la specialist pentru a cere ajutor. Dementa este o boala progresiva ce nu se poate vindeca, insa descoperita din timp poate fi incetinita. Asta inseamna ca batranul poate petrece mai mult timp in compania familiei fara sa fie o problema pentru acestia. De aceea este bine ca in primul rand sa fiti informati.