0727 850 017

Informatii, programari, contracte

Mutarea la caminul de batrani

In aproape toate cazurile, decizia privind mutarea la caminul de batrani este luata de familie. Aceasta intervine atunci cand realizeaza ca nu le mai pot oferi batranilor suficient suport pentru a duce o viata normala.

Modul de comunicare a acestei decizii are o importanta deosebita deoarece de acesta depinde gradul de acceptare a situatiei de catre seniorul in cauza. Trebuie incepute discutiile in avans, eventual in momentele in care varstnicul se descurca mai greu cu activitatile cotidiene.

Alegerea caminului de batrani ar trebui facuta impreuna, implicarea batranului va imbunatati acomodarea acestuia in noua situatie. Nu este usor sa-ti parasesti locuinta de-o viata pentru a te muta intr-un loc nou, cu reguli noi, sa renunti la o parte din obiceiurile personale.

Adaptarea la mutare

Faptul ca s-a luat decizia mutarii de acasa intr-o facilitate de ingrijire a batranilor nu inseamna ca s-a teminat greul, pentru ca urmeaza acomodarea la noul loc. Seniorul trebuie sa se familiarizeze cu obiceiuri diferite de cele personale, un alt ritm de viata, sa convietuiasca cu alti oameni in spatii comune. Un rol deosebit in acest proces il are personalul caminului, dar si membrii familiei.

Aducerea unor efecte personale, decorarea camerei sau a spatiului personal cat mai apropiat de locuinta proprie ajuta la adaptarea in camin. Aceste efecte personale pot fi fotografii, tablouri ori alte obiecte dragi. Procesul de mutare la camin poate avea o durata mai mare. In aceasta perioada varstnicul isi poata impacheta lucrurile, poate decide ce ia cu el si ce lasa acasa. Acest ragaz ii va permite sa se obisnuiasca mai bine cu ideea de camin.

Socializarrea cu ceilalti rezidenti ai caminului in zilele premergatoare mutarii si imediat dupa vor accelera procesul de familiarizare. Vizitele dese ale prietenilor si a membrilor familiei asigurera suportul emotional necesar batranului pentru tranzitia de la locuinta la camin.

Se poate apela si la profesionisti – psiholog sau consilier pentru depasirea acestui moment important in viata unui senior. Aceasta solutie este cu atat mai recomandata cu cat membrii familiei nu pot efectua vizite dese.

Dezvoltarea unui hobby, fie ca este unul mai vechi sau nou creat va ocupa o marte parte din timpul petrecut in azil de catre batran. Combaterea plictiselii si monotoniei cu activitati placute este adesea o provocare pentru familie si personalul caminului. O data depasita lucrurile vor merge in directia buna, deoarece acest lucru previne aparitia depresiei.

 

Tranzitia de acasa la caminul de batrani nu este o etapa usoara pentru un senior. Insa cu sprijin din partea familiei, prietenilor si a personalului centrului de ingrijire poate fi depasita. Pentru unii, mutarea reprezinta o ocazie de a lega prietenii noi, de a purta discutii, de a urmari impreuna filme.