0727 850 017

Informatii, programari, contracte

Bolile batranetii: dementa

Ce este dementa?

Dementa este o scadere treptata, progresiva a aptitudinilor mentale, apare in general dupa varsta de 60 de ani si afecteaza viata de zi cu zi a bolnavului. Sunt afectate gandirea, judecata, comportamentul, limbajul, invatarea, memoria si capacitatea de abstractizare.

Se estimeaza ca dementa afecteaza cca. 35% din persoanele cu varste peste 85 de ani. Cu cateva exceptii – atunci cand este indusa de medicamente, substante toxice sau abuzul de alcool, boala este progresiva si ireversibila cu perioade stationare sau cu ritm rapid.

Cauzele de aparitie a dementei

Boala Alzheimer este cea mai des intalnita cauza in aparitia dementei – peste jumatate din cazuri, avand ca simptome primare pierderea memeoriei de scurta durata, usoare dezorientare, dificultati de exprimare verbala si intelegere.

Aproape o treime din persoanele care sufera de boala Parkinson – o tulburare a miscarii dezvolta in paralele si dementa degenerativa si irecuperabila.

Dementa cu corpi Levy se datoreaza aparitiei corpilor Levy – depozite de proteine in neuroni care se formeaza in intreg creierul. Persoanele acre dezvolta aceasta afectiune au simptome asemanataoare Alzheimer si Parkinson plus halucinatii vizuale. Se intalneste mai frecvent la barbati cu varsta peste 60 de ani.

Boala Huntigton – o afectiune degenerativa, mostenita, ce apare mai rar este o alta cauza de aparitiei a dementei la batrani.

Dementa fronto-temporala consta in afectarea creierului in zona lobilor frontali si temporali cu afectarea majora a personalitatii, comportamentului si limbajului si intr-o masura mai mica a memoriei.

Dementa vasculara consta in alterarea pana la pierdere a abilitatilor mentale datorita scaderii fluxului sangvin catre creier ce duce la distrugerea tesuturilor. Este consecinta directa a unui accident vascular cerebral, iar pierderea functiilor mentale nu poate fi redobandita in acest caz.

Dementa pugilistica este rezultatul unor traumatisme cranio-cerebrale accidentale sau ca urmare a parcticarii sporturilor de contact, cum exte boxul.

Boala Creutzfeldt-Jakob – o boala rara, fatala ce distruge celulele creierului determina aparitia unei demente progresive, cu avansare rapida.

Exista si situatii in care tratarea cauzelor dementei poate duce la restabilirea functiilor mentale, si anume:

 • hidrocefalia cu presiune normala – lichidul din creoer este prea mult si pune presiune pe tesuturi
 • hipotiroidism
 • alcoolism – unele cazuri
 • infectia cu HIV
 • efecte ale unor medicamente
 • deficitul de vitamina B12
 • intoxicatia cu metale
 • encefalita – unele cazuri

Simptomele dementei: cand trebuie mers la medic?

La medic trebuie mers atunci cand se constata alterarea gandirii, pierderi de memorie, probleme in exprimarea verbala, dificultati la scris/citit sau aparitia confuziei. In spectrul simptomelor se mai regasesc:

 • dificultati in gandirea abstracta – calcule matematice;
 • esuarea planificarii si indeplinirii actiunilor;
 • probleme in gandirea rapida, reactii in situatii urgente;

 • alterarea comportamentului prin aparitia agresivitatii, agitatiei;
 • neglijarea ingrijirii persoanle;

Tratarea dementei

In general dementa este o boala progresiva, ceea ce inseamna ca nu poate fi tratata, ci doar incetinita in evolutie si ameliorate simptomele. Fac exceptie cazurile in care indepartarea (tratarea) cauzelor duce la recuperarea functiilor mentale partial sau total. Se pot prescrie medicamente pentru modificarea dispozitiei si comportamentului, medicamente folosite in tratarea Alzheimer sau a depresiei sau medicamente tranchilizante.

Tratamentul chirurgical este utilizat doar in cazurile in care dementa este provocata de o tumoare cerebrala si are ca scop indepartarea ei.

Prevenirea aparitiei dementei

Avand in vedere cat de putine lucruri se cunosc despre mecanismele de aparitie si evolutie a dementei la ora actuala nu exista metode de prevenire a acesteia. Totusi se pot lua unele masuri ce reduc riscul aparitiei: mentinerea tensiunii arteriale in limite normale, scaderea colesterolului, mentinereaunei greutati corporale adecvata, renuntarea la fumat sau efectuarea de exercitii fizice. Exista studii care afirma ca participarea la activitati ce presupun efort mental (jocul de sah, de exemplu) reduce riscul de aparitie sau incetineste evolutia. Alte studii pretind ca alcoolul in cantitati mici (1 – 6 pahare de vin pe saptamana) ar reduce riscul de aparitie. Exista o intreaga polemica pe acest subiect avand in vederea ca alcoolismul este una din cauzele de aparitie a bolii.

Surse articol: Wikipedia, Alzheimer’s Association, MayoClinic, National Institute of Aging