0727 850 017

Informatii, programari, contracte

Bolile batranetii: Alzheimer

Ce este boala Alzheimer?

Boala Alzheimer este boala degenerativa a creierului ce afecteaza diverse zone, in principal cele care controleaza memoria, inteligenta sau capacitatea de judecata. Pe langa acestea mai pot fi afectate si partile responsabile de limbaj si/sau comportament si este cea mai frecventa forma de declin mental la persoanele in varsta.

Boala Alzheimer nu este doar o pierdere treptata a memoriei persoanelor varstnice, ci i se asociaza si tuburarile de comportament si persoanlitate, pierderae capacitatii de a rationa si in cele din urma a posibilitatii efectuarii activitatilor zilnice.

Cauze si factori de risc in aparitia bolii

Ca in majoritatea bolilor degenerative ale creierului nu este cunoscuta cauza exacta de aparitie a bolii, ci doar speculatii privind influenta zincului ori a aluminiului, sau componenta genetica, acestea fiind mai degraba favorizante. In ceea ce priveste factorii de risc, lucrurile sunt ceva mai clare, principalul factor este varsta si apoi:

 • prezenta bolii in familie (rudele de gradul I, prezenta bolii la mai multi membri);
 • diabetul;
 • fumatul;
 • sindromul Down;
 • terapia hormonala cu estrigen si progesteron la femei;
 • lovituri in zona capului urmate de pierderea cunostintei
 • utilizarea veselei si vaselor de gatit din aluminiu

Simptomele bolii Alzheimer

Cel mai comun simptom al bolii este pierderea memoriei, desi trebuie facute diefrentierea intre pierderea definitiva a memoriei si pierderi de memorie pe termen scurt, care sunt normale la varste peste 65 ani. Este indicat consultul unui medic specialist atunci cand apar mai des sau sunt semnificative. Aceste simptome pot fi observate atat de membrii familiei cat si de batranul in cauza, mai ales in fazele incipiente.

Pierdere normala de memorie (uitarea):
– o parte a unei intamplari
– locul unde este parcata masina
– intamplari din trecut (indepartat)
– uitarea numelui unei persoane

Pierdere de memorie cauzata de Alzheimer:
– o intamplare in totalitate
– cum se conduce o masina
– intamplari recente
– uitarea totala a unei persoane

Uitarea nu este insa singurul simptom pe care se bazeaza diagnosticarea bolii Alzheimer, paleta simptomatica fiind completata de modificarile de coomportament, tulburarile de personalitate. O alta caracteristica a bolii este progresivitatea acesteia, faptul ca simptomele se amplifica in timp ca efecte si frecventa, bolnavul ajungand in situatia in care nu mai poate indeplini activitati zilnice simple.

Cele 10 semne de avertizare pentru boala, identificate de specialisti:

 1. pierderi de memorie
 2. dificultati in activitati simple – pregatirea mesei
 3. perturbari in vorbire – uitarea unor cuvinte
 4. dezorientare – uitarea adresei
 5. perturbari de rationament
 6. tulburari ale gandirii abstracte – numerele
 7. plasarea diverselor obiecte in locuri nepotrivite
 8. schimbarea rapida a starii de spirit
 9. perturbari ale personalitatii
 10. somnolenta aparent continua, evitarea activitatilor zilnice

Cum se manifesta boala Alzheimer?

Fiind o boala progresiva in timp, simptomele se modifica si acestea, apar unele noi iar cele existente se amplifica in intensitate si frecventa, plus diferente semnificative intre bolnavi. Evolutia bolii a fost impartita in 3 faze: initiala, intermediara si tardiva, fiecare dintre acestea avand o durata variabila, diferita de la un pacient la altul. Speranta de viata a unui bolnav de Alzheimer este de 8 – 10 ani in medie.

Faza initiala

In aceasta etapa simptomatologia este redusa in intensitate, varstnicul poate deveni confuz, isi pierde usor orientarea, evita sa fie pus in situatii noi, manifesta reactii intarziate, vorbeste mai rar, ii scade capacitatea de memorare, prezinta greutate in utilizarea banilor, pot aparea tulburari de dispozitie si perturbari cognitive (decizii gresite).

Faza intermediara

Problemele se agraveaza in aceasta faza, bolnavul are probleme in recunoasterea membrilor familiei, prezinta stari de neliniste, are dificultati la citire si scriere, problemele de gandire se amplifica, nu isi gaseste cuvintele, inventeaza lucruri, e posibil sa nu se poata imbraca singur, apar deziluziile, paranoia, starile de agitatie. Simptomele si maifestarile din aceasta faza impun supravegherea si ingrijirea permanenta a bolnavului.

Faza intermediara

Aceasta este ultima faza a bolii, bolnavii nu isi mai pot efectua nici igiena personala, sunt nevoiti sa stea in scaun cu rotile deoarece nu isi pot mentine echilibrul, isi pot pierde si abilitatea de a manca, apare incontinenta, au insomnii, nu mai pot comunica verbal.

Tratamentul bolii Alzheimer

In prezent tratamentul pentru vindecarea bolii Alzheimer nu exista, dar s-au dezvoltat scheme de tratament ce urmaresc sa mentina bolnavul starea activa si calitatea vietii pentru cat mai mult timp posibil, avand in vedere caracterul evolutiv al bolii.

In faza initiala se administreaza medicamente pentru imbunatatirea memoriei si gandirii; acestea atenueaza doar simptomele, nu incetinesc evolutia. Mai importanta este tratarea altor afectiuni paralele, cum este depresia – consecinta a constientizarii diagnosticului. Tot in aceasta faza trebuie discutat cu familia despre nevoile de ingrijire ale pacientului, desemnarea celor care il vor ingriji, evolutia bolii si planificarea terapiei.

Tratamentul medicamentos este continuat pana cand nu mai este eficient, durata depinde de la un varstnic la altul, intreruperea fiind stabilita de medic. Bolnavul trebuie evaluat periodic pentru detectarea si tratarea altor boli (probleme de vedere si/sau auz, tulburari tiroidiene, artrita, etc.) ce pot agrava simptomele Alzheimer. Rezolvarea acestora amelioreaza starea generala a batranului si usureaza activitatea persoanei care se ocupa de ingrijire. In literatura de specialitate sunt recomandate controale medicale la 6 luni sau chiar mai devreme daca apar simptome si probleme noi.

In evolutia bolii spre stadiile avansate si terminale ingrijirea devine din ce in ce mai dificila, de aceea apelarea la serviciile de ingrijire batrani specializate este o optiune de luat in calcul. Deja in fazele avansate nu se mai poate vorbi de tratament, ci de ingrijirea bolnavului prin imbracarea bolnavului, hranirea lui, efectuarea toaletei, calmarea tulburarilor de comportament si a starilor de agitatie.

Datorita caracterului evolutiv al bolii, persoanele diagnosticate precoce decid sa discute cu familia aspecte privind ingrijirea lor, rezolvarea problemelor legale, abordarea bolii: prelungirea sau confortul vietii.

Surse articol: Wikipedia, MayoClinic, Alzheimer’s Association